Vitamine E

VITAMINE E

Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant voor het lichaam. Het beschermt het vet in ons lichaam voor ongecontroleerde oxydatie en vrije radicalen. Grote doses vitamine E hebben een grotere weerstand tot gevolg voor kanker, bacteriële en virale infecties, hersenbloeding, artritis en zelfs luchtvervuiling.

In bijvoorbeeld tarwekiemolie zit veel vitamine E. De natuur beschermt op deze manier de olie voor te snel ranzig worden. De zaden van de tarwe worden zo beschermd tegen verlies aan kiemkracht.

Het ranzig worden van menselijk vet is een belangrijke oorzaak van vele soorten schade in het lichaam. Vitamine E voorkomt vooral beschadigingen van de celwanden. Celwanden bestaan uit vetten. Zij kunnen gemakkelijk beschadigen door ongecontroleerde oxydatie. Hoe hoger het vitamine E gehalte in het lichaam, hoe moeilijker het is om celwanden opzettelijk te beschadigen.

In een onderzoek van Dr. Richard Passwater onder 18.000 mensen van 50 tot 98 jaar, bleek 400 IE vitamine E de kans op een hartinfarct met 80 % te verminderen! 400 IE 10 jaar lang ingenomen, bleek de kans op een hartinfarct met zelfs 90 % terug te dringen!

Vitamine E werkt ongewenste bloedklontering tegen (trombose). In doses van 800 IE per dag voorkomt het trombose in bedlegerige patiënten. Vitamine E doet dit door het lichaamseigen anti-klonter hormoon prostacycline te helpen maken.

Vitamine E is een stof die zeer effectief beschermt tegen ozon. Ratten die werden blootgesteld aan ozon leefden met vitamine E twee keer zo lang als ratten zonder extra vitamine E.

Vitamine E blijkt een bijzonder effectieve manier te zijn om cysten in de borst te voorkomen en zelfs terug te dringen. 600 IE vitamine E zorgden voor een regressie van deze goedaardige knobbel bij 22 van de 26 vrouwen.

Vitamine E stimuleert het immuunsysteem bij verschillende soorten proefdieren, door B-cel en T-cel-vorming te verhogen.

Dr. Evan Shute, een canadese arts, heeft in de loop van 40 jaar 40.000 patiënten met groot succes behandeld met vitamine E. Hieronder waren duizenden hartpatiënten, mensen met aderverkalking, rokersbeen etc. De resultaten van deze vitamine E pionier doen begrijpen waarom hij vitamine E de belangrijkste stof op aarde noemde!

Grijze staar kan worden voorkomen met vitamine E. Dr. Robertson onderzocht de inname van vitamine E onder 175 patienten met grijze staar en 175 gezonde mensen. Hij vond dat de gezonde mensen beduidend meer vitamine E en vitamine C innamen dan de mensen met grijze staar. De risikoreductie was 50%.

Vitamine E zorgt voor een gladde huid. Meer dan 1000 IE dagelijks verbeteren het uiterlijk dramatisch binnen een maand.

Inname van vitamine E zorgt voor een 56% lager ziekterisico.

Vitamine E is een mengsel van verschillende stoffen, wanneer het in de natuurlijke vorm gevonden wordt. Alfa-tocoferol, beta tocoferol, gamma tocoferol, delta-tocoferol etc. De meest effectieve vorm van vitamine E in het menselijk lichaam is alfa-tocoferol.

Een dieet hoog in meervoudig onverzadigde vetzuren doet een aanslag op de vitamine E-voorraad in het lichaam. Neem in dat geval altijd extra vitamine E in capsulevorm. De beste vorm is 100% pure alfa-tocoferol of alfa-tocoferyl acetaat.

Vitamine E is belangrijk gebleken bij de volgende ziektes: de meeste hartziekten, angina pectoris, steriliteit en onvruchtbaarheid, reumatische koorts, hoge bloeddruk, aderverkalking, suikerziekte, nierziekten, verbrandingen etc.

LET OP.

Vitamine E is in geen enkele dosis giftig. Mensen met een hoge bloeddruk kunnen het beste beginnen met een lage dosis (100 IE) en dan langzaam opbouwen naar de gewenste dosis. Gebruik geen al te grote capsules, want daarin zit olie die ranzig kan worden.

Vitamine E is de enige vet-oplosbare vitamine die niet in het lichaam ‘stapelt’. Ook zeer hoge doses zijn niet giftig gebleken. De optimale dosis is voor iedereen anders, maar voor de meeste mensen bedraagt die waarschijnlijk 600 IE. Verschillende kwalen vereisen een (zeer) veel hogere dosis.