Vitamine C

VITAMINE C.

‘Synthetische vitamine C is natuurlijke vitamine C, hetzelfde als vitamine C in sinaasappels en in ander voedsel’ (Dr. Linus Pauling).

Het voorkomen en genezen van scheurbuik is niet het enige wat vitamine C kan doen. Deze stof werkt op zeer veel manieren, zoveel manieren dat het wel een wonderstof lijkt.

Vitamine C stimuleert het immuunsysteem. Hierdoor kunnen alle ziekten beter worden bestreden. Bijvoorbeeld werd de overlevingstijd van terminale kanker patiënten bij inname van 10 gram vitamine C per dag verviervoudigd. 13% van deze patiënten kon zelfs genezen worden verklaard.

Vitamine C is nodig voor wondheling. Door genoeg vitamine C in te nemen kan de tijd, die nodig is om een gebroken bot te laten genezen, worden gehalveerd.

Vitamine C kan het cholesterolgehalte verlagen met maar liefst 35%. Vitamine C beschermt tegen luchtvervuiling.

Alle dieren kunnen zelf vitamine C maken in hun lever (of nieren).

Alleen de mens, mensapen, de cavia en een vruchtenetende vleermuis kunnen dit niet. Zij moeten hun vitamine C uit voedsel halen. Honden en katten bijvoorbeeld maken, omgerekend naar menselijk gewicht, ca 10 gram vitamine C per dag! Een Amerikaanse commissie heeft de dagelijkse hoeveelheid vitamine C, nodig voor mensapen ( in dierentuinen bijvoorbeeld), gesteld op 3,8 gram. Dit steekt schril af bij de slechts 50 mg die mensen nodig zouden hebben.

Sommige ‘deskundigen’ zeggen dat inname van meer dan 100 mg vitamine C per dag geen zin heeft, omdat de rest uit het lichaam wordt gespoeld vanwege de verzadiging die in de weefsels zou hebben plaatsgevonden. Dit is niet waar (Pearson en Shaw). Er zijn zg. vitamine C ‘pompen’ in het lichaam die pas gaan werken bij een inname van 4 gram.

Dr. Feigan heeft gevonden dat je de hoeveelheid vitamine C inname moet vertienvoudigen om een verdubbeling van het vitamine C niveau in het lichaam te verkrijgen. 50 mg vitamine C heeft een 15 mg serum niveau tot gevolg. 500 mg vitamine C inname heeft een 30 mg serum niveau tot gevolg.

Vitamine C neutraliseert kankerverwekkende nitrosaminen die uit nitraat uit het voedsel in het lichaam worden omgezet (spinazie, wintergroenten).

Vitamine C stimuleert bij ziekte de produktie van witte bloedlichaampjes (zij eten virussen en andere indringers).

Vitamine C in voldoende hoeveelheden (10 gram per dag) voorkomt aderverkalking (Pauling).

Vitamine C beschermt tegen kanker. Heel soms geneest het zelfs kanker. (Pauling & Cameron).

Vitamine C is vereist voor de aanmaak van collageen. Collageen is het ‘cement’ van het lichaam en erg belangrijk bij wondheling.

Vitamine C beschermt de hersenen. Hersenen hebben 100 maal zoveel vitamine C nodig als de rest van het lichaam.

Vitamine C beschermt tegen een te hoge produktie van histaminen (astma, allergie).

Vitamine C beschermt tegen de schadelijke gevolgen van roken en drinken, onder andere door te beschermen tegen de volgende giftige stoffen: aceetaldehyde, nicotine, koolmonoxide, cadmium, NO. Vitamine C wordt hierbij opgebruikt. Het is dus noodzakelijk elke dag vitamine C aan te vullen. Het allerbeste is dit elke vier uur te doen, omdat vier uur na inname het vitamine C niveau weer begint te dalen.

Een grote hoeveelheid vitamine C in het bloed wordt meer dan enig andere stof geassocieerd met een lang leven.

Vitamine C voorkomt traumatische shock. Alleen dieren die geen vitamine C kunnen maken kunnen deze vorm van ‘shock’ krijgen.

Vitamine C verkleint de kans op abnormale bloedklontering.

Vitamine C heeft, wanneer in grammen ingenomen, geen bijwerkingen, behalve soms een verhoogde darmwerking of diarree. Hierdoor is vitamine C een uitstekend laxeermiddel! Dit laxerende effect kan verkleind worden door samen met vitamine C-poeder zuiveringszout in te nemen. Samen opgelost in water krijgt men een bruisende drank. Tegelijkertijd verdwijnt de zure smaak van vitamine-C poeder.

Sommigen zeggen dat vitamine C de vorming van nierstenen bevordert. Dit is niet zo. Uitgebreid onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vitamine C de vorming van de meest voorkomende nierstenen tegengaat. Ook bij dieren die hun eigen vitamine C maken zijn nierstenen nooit een probleem.

Vitamine C vernietigt vitamine B12 niet!

Een van de pioniers in vitamine therapie is Dr Klenner geweest. Hij heeft zelf jarenlang 10 tot 20 gram vitamine C ingenomen. Er is geen toename van de zuurtegraad van de urine waargenomen door hem.

In de streek waar hij werd geboren gebruikten de boeren een bepaald vitamine C rijk kruid (Eupatorium perfoliatum), Boneset genaamd in Pennsylvania. Zijn familie gebruikte dit kruid jarenlang om verkoudheden en griep te genezen en te voorkomen. Tijdens de griepepidemie in 1918 bleef de gehele familie Klenner gespaard, terwijl het aantal doden en zeer zieken in andere families groot was. Miljoenen zijn in 1918 gestorven aan de griep. De effectiviteit van dit kruid heeft hem altijd bijgestaan. Vaak was er genezing binnen een dag. Later heeft hij gevonden dat een normale dosis in die tijd 10 tot 30 gram vitamine C moest hebben bevat! Zelfs toen werd er eerst gevraagd hoeveel iemand woog en de dosering werd daar op afgestemd. Ook nu is dat nog een goede manier om de dosering af te wegen. Kinderen nemen een derde van wat volwassenen innemen.

Vitamine C is niet alleen een anti-oxidant, maar ook een krachtige oxidant. Dat word weleens vergeten. De oxidatie activiteit wordt wel zeer goed door het lichaam gecontroleerd. Deze mogelijkheid van vitamine C verklaart het enorme heilzame effect in doses van 50 tot 150 gram bij infectieziekten.

Dr Klenner noemt de ‘minimale dagdosering’ een tragische vergissing van de verschillende overheden. Er wordt hierin geen rekening gehouden met de verschillen in mensen en de verschillen in bijvoorbeeld stresssituaties, vergiftigingen en ziekten. Bovendien is de ziekte scheurbuik als enige norm genomen, terwijl scheurbuik een dodelijke ziekte is en er vele voorstadia zijn. Belangrijk bij de juiste dosering om in acht te nemen:

De leeftijd van het individu;

Leefgewoonten zoals roken, alcoholgebruik, sport;

Slaapgewoonten, vooral kunstmatige slaap;

Trauma’s, zoals chirurgie, vergiftiging;

Omgevingsvervuiling;

Seizoen;

Drugsgebruik;

Lichaamsgewicht;

Wanneer onder stress (en wie is dat niet) beveelt Dr Klenner aan 15 gram per dag in te nemen.

Een van de voor Dr Klenner belangrijkste toepassingen van vitamine C is in het geval van vergiftigingen. Ieder ziekenhuis moet voor ergelijke noodgevallen vitamine C in huis hebben. De doseringen kunnen varieren van 10 tot 50 gram per geval. Hij beschrijft een geval waar iemand werd gestoken door een giftige rups. 12 gram vitamine C redde hem van een zekere dood.

Ook diabetici zijn gebaat bij vitamine C en dat in de orde van ongeveer 10 gram per dag, mede afhankelijk van de boven gegeven variabelen. Klenner stelt dat iedere diabeet zonder extra vitamine C lijdt aan een subklinische vorm van scheurbuik. Hierom hebben diabetici vaak last van slecht helende wonden. Vitamine C helpt tevens de insuline beter op te laten nemen. Hierdoor kande dosering insuline waaschijnlijk omlaag. Dit mag alleen een dokter bepalen!

Voor en tijdens chirurgische ingrepen is het ann te bevelen 10 tot 30 gram vitamine C in te nemen.

Vitamine C zorgt voor een laag cholesterol gehalte. Wanneer cavia’s 10 gram vitamine C per dag kregen bleef hun cholesterolniveau op een ideaal niveau. 10 gram per dag voor de mens is voldoende om hetzelfde te krijgen.

Dr Cathcart heeft in Amerika jarenlang gewerkt met zeer hoge doseringen vitamine C bij allerlei verschillende ziekten. Hij heeft dit gedaan met zeer groot succes. Een van zijn belangrijkste bijdragen is het ontdekken van de darmtolerantie. Vitamine C in grotere hoeveelheden heeft bij de meeste mensen een laxerend effect. Bij ziekten echter is de dosis vitamine C die iemand kan verdragen vele malen groter dan bij een normale gezondheid. Bij acute infecties kan zelfs 100-150 gram (!) goed verdragen worden zonder dt er een laxerend effect optreedt. Heeft deze hoge dosis vitamine C de ziekte eenmaal genezen dan zakt de grens waarop het laxerend effect optreedt onmiddelijk terug naar een normaal niveau van 10-15 gram per dag. Cathcart stelt dat doses onder de darmtolerantie grens geen genezend effect hebben. De darmtolerantie moet bereikt worden. Daarna zet de genezing van griep, verkoudheid of infectieziekten onmiddelijk in. Lagere doseringen hebben weinig effect op de acutesymptomen, maar helpen het lichaam wel om de stress van deziekte goed te verwerken en de sterfte te verminderen. Stress heeft in alle gevallen een grote hoeveelheid vitamine C nodig om het te kunnen verwerken. Ziekte is stress, maar ook psychologische stress is onmiddelijk te merken aan de verhoging van de darmtolerantie grens (laxerend effect). De hoeveelheid vitamine C die iemand kan verdragen is tijdens ziekte soms tien maal hoger dan normaal. Dit feit duidt de enorme mogelijkheden aan voor de behandeling vanziekten met vitamine C. Wanneer in deze conditie geen vitamine C wordt toegevoegd ontstaat volgens Cathcart zogeheten anascorbemie (gebrek aan vitamine C). Locale scheurbuik ontstaat in de aangetaste weefsels. Dit leidt tot slechte genezing en uiteindelijk worden andere lichaamssystemen hierbij betrokken.

Minstens 80% van alle mensen verdragen 10-15 gram vitamine C per dag, wanneer verdeelt in vier doses, in normale omstandigheden, zonder het laxerende effect te merken. Sommigen krijgen het effect bij erg lage doses. Dit gebeurt vooral bij oudere personen, of personen die gevoelig zijn voor vitamine C. Tijdens een ziekte neemt bijiedereen de tolerantie voor vitamine C enorm toe.

De tolerantie tot doses van 200 gram was onverwacht voor Cathcart.

Cathcart heeft de volgende tabel samengesteld voor de behandeling met vitamine C voor verschillende ziekten.

Ziekte gram per 24 uur aantal doses per 24 uur

Normaal 4-15 gram 4

Milde verkoudheid 30-60 gram 6-10

Zware verkoudheid 60-100 gram 8-15

Griep 100-150 gram 8-20

Ziekte Pfeiffer 150-200+ gram 12-25

Longontsteking 150-200+ gram 12-25

Hooikoorts, asthma 15-50 gram 4-8

Allergieen 0,5-50 gram 4-8

Operatie, wonden 25-150 gram 6-20

Kanker 15-100 gram 4-15

Infecties 30-200+ gram 10-25

Candida 15-200+ gram 6-25

Hieruit blijkt dat wanneer men bijvoorbeeld een zware verkoudheid heeft, deze niet zal genezen met de dosering voor een milde verkoudheid. Een 100 grams verkoudheid zal pas genezen wanneer 100 gram wordt gegeven en niet met 30 gram.

Goed gevoede personen hebben niet meer dan 5 gram vitamine C in het lichaam. Helaas hebben demeeste mensen veel minder vitamine C in het lichaam dan deze 5 gram. Dit vergroot de risico’s op verschillende ziekten. Cathcart noemt deze toestand: chronische subklinische scheurbuik. Zelfs een gewone verkoudheid kan dan leiden tot complicaties zoals longontsteking. Wat men kan verwachten in deze toestand zijn: secundaire infecties, reumatoide arthritis en andere collageenziekten, allergische reacties op medicijnen en voedsel, chronische infecties zoals herpes, acute infecties zoals het Guillain-Barre syndroom, slechte

bloed coagulatie, hartaanvallen, beroertes, aambeien, vaatproblemen, astma en allergieen en andere condities. Vitamine C is natuurlijk niet de enige oorzaak van deze condities, maar vitamine C gebrek zal de risico’s hierop zeker vergroten.

Het is de ervanring van Dr Cathcart dat vitamine C de meeste nierstenen kan voorkomen. Sommige van zijn patienten hadden de aangename ervaring dat hun darmtolerantie dosis als bijwerking had het verdwijnen van hun nierstenen.

Een onderzoek in Californie liet zien dat degenen die meer dan 750 mg vitamine C per dag innamen, hun kans om voortijdig te sterven met 60% zagen afnemen.(Enstrom, J.E. et.al.Epidemiology,1992). 500 mg vitamine C dagelijks 10 jaar of meer ingenomen vermindert het risico op blaaskanker met 60%. De uitzaaiing van borstkanker (metastase) wordt volgens recente inzichten voornamelijk veroorzaakt door vrije radicaalschade en dat kan worden gecontroleerd door hoge vitamine C inname.(Malins et.al. Proceedings NAS USA 1996).

Vitamine C beschermt tegen aderverkalking. Hetverlaagt het cholesterolgehalte, verdunt het bloed en beschermt tegen oxidatie. Vitamine C is beschermt in hoge mate tegen beroerte en hartaanvallen. Degenen die meer dan 700 mg per dag vitamine C innemen hebben een 62% lagere kans op sterven aan hartziekten dan degenen die met 60 mg per dag genoegen nemen.

Vitamine C beschermt tegen staar. (Hankinson et.al.British Medial Journal, 1992).

Vitamine C is volkomen veilig in doseringen van 10 gram of meer. (Levin et.al. American Journal of clinical nutrition, 1995)