Vitaminen

VITAMINEN EN MINERALEN VOOR UW GEZONDHEID

De belangrijkste aanbeveling op eze website is om vitaminen en mineralen in te nemen in de optimale dosering. Het is niet meer aan twijfel onderhevig dat een hogere dosis aan vitaminen en mineralen dan de gebruikelijke, de gezondheid sterk bevordert. Het is slechts gezond verstand om hogere doses van alle vitaminen in te nemen, wanneer de inzet zo hoog is, de potentiële gevaren van het niet innemen zo groot en de gevaren van bijwerkingen vrijwel nihil zijn.

De laatste dertig jaar is er een grote hoeveelheid onderzoek gedaan naar de effecten van vitaminen en mineralen. Dierproeven en epidemiologisch onderzoek hebben uitgewezen dat daardoor de gezondheid wordt bevorderd en de levensduur verlengd. Dit is gebeurd voor alle vitaminen gezamenlijk en voor elke vitamine afzonderlijk.

De belangrijkste oorzaak voor het slecht functioneren van onze cellen is een chronisch tekort aan bouwstoffen, vooral vitaminen, mineralen en enkele aminozuren.

Het wordt nu erkend dat een slechte voeding  het ontstaan van vele verschillende ziekten (hart- en vaatziekten, kanker en andere) kan veroorzaken. Vooral is men nu overtuigd van het verband, niet alleen tussen kanker en voeding, maar ook van een hormonale factor bij bijvoorbeeld borstkanker. Een voldoende inname van de vitaminen A, E, D, C, en B6 zal het voorkomen van deze ziekte sterk kunnen verminderen.[i]

Vrije radicalen zijn tegenwoordig aanvaard als veroorzakers van vele ziekten. Veroorzakers van vrije radicaal productie zijn: de eigen stofwisseling, sigarettenrook, zuurstofgebrek, veroudering en vele andere.

Verder onderzoek zal verschillende therapeutische doorbraken tot gevolg hebben. Zogenaamde antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk. [1]

De theorie omtrent vrije radicalen is opgesteld door Dr. Harman. Volgens hem is de dood in ontwikkelde landen niet meer afhankelijk van ziekten en omgevingsfactoren, maar van het verouderingsproces. En bij veroudering zijn vrije radicalen een van de belangrijkste  oorzaken. Om vrije radicaalreacties zoveel mogelijk tegen te gaan, beveelt hij aan om niet te veel te eten en om antioxidanten te slikken (dus vitaminen).[2]

 

 

PROBLEEMPJE

 

Er is een probleem ontstaan binnen de medische wereld. Ondanks het biomedische onderzoek omtrent vitaminen en mineralen, is het nog niet gemeengoed geworden dat artsen deze stoffen ook voorschrijven of toedienen. De meeste artsen (en hun patiënten) zijn ook niet op de hoogte van dit onderzoek.

Dit komt door het feit dat op vitaminen geen patenten kunnen worden aangevraagd. Er kan daarom aan onderzoek niet veel ruchtbaarheid worden gegeven. Het zijn natuurlijke stoffen en ze worden niet in een laboratorium ontdekt of gecreëerd. Medicijnen kunnen wel worden gepatenteerd. Zij zijn echter lichaamsvreemde stoffen en dus min of meer giftig. Vitaminen zijn lichaamseigen en vrijwel altijd veilig.

Een farmaceutisch bedrijf heeft miljoenen geïnvesteerd in  onderzoek naar een medicijn. Een patent is slechts twaalf jaar geldig. Binnen die twaalf jaar dient het bedrijf alle kosten terug te verdienen, anders is het te laat. Hopelijk wordt er ook nog wat winst gemaakt. Een farmaceutisch bedrijf zal dus niet snel reclame gaan maken voor stoffen die iedereen kan namaken.

Helaas zijn artsen voor hun informatie afhankelijk van farmaceutische bedrijven. Een arts in opleiding krijgt geen of nauwelijks voedingsleer. Hij of zij zal er niet meer vanaf weten dan de ontwikkelde leek. Het is de taak van de voedingsdeskundige en vooral van de orthomoleculaire therapeut om de mensen in te lichten omtrent de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

 

Een van de belangrijkste factoren die verantwoordelijke zijn voor een slechte gezondheid is stress. Stress is een wat vage term voor de meeste mensen, maar de juiste definitie voor (biologische) stress is: alle (over)inspanning (geestelijk of lichamelijk) die het lichaam schaadt. Blijvende stress schaadt het lichaam permanent. Tijdelijke stress kan worden gerepareerd, wanneer de voeding zo snel mogelijk adequaat of over-adequaat wordt gemaakt. Zeer veel ziekteverschijnselen worden op dit moment slechts veroorzaakt door stress zoals: te hard werken, bezorgdheid, angst, slaapgebrek, maar ook een verwaarloosd virus of een verwaarloosde infectie is een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke stress! Zelfs teveel in de zon liggen is een vorm van stress voor het lichaam. Het gebruik van medicijnen, röntgen straling en een ziekenhuisopname zijn ook oorzaken van stress.

Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan deze en vele andere vormen van stress zal het proberen daar iets tegen te doen. Dit kan het alleen wanneer de voeding goed is en soms dient de voeding zelfs zeer goed te zijn. Dit is meestal slechts mogelijk wanneer de voeding wordt aangevuld met extra vitaminen, mineralen en aminozuren. Deze zijn enkele van de belangrijkste (op)bouwstoffen voor het lichaam. De capaciteit van het lichaam om stress te weerstaan en de ontstane schade te repareren wordt vele malen groter door toevoeging van deze stoffen.

Dr. Hans Selye (Montreal) heeft als eerste de reactie van het lichaam op stress in kaart gebracht. De pijnappelklier zendt hormonen uit (ACTH en STH) Deze hormonen vertellen aan de bijnieren dat zij cortison moeten produceren. Deze stof zorgt ervoor dat opgeslagen eiwit wordt omgezet in suikers voor onmiddellijke energie. De bloedsuikerspiegel stijgt, de bloeddruk gaat omhoog, vet wordt gemobiliseerd, zout wordt vastgehouden. Dit heet de ‘vecht of vlucht’ reactie. Deze veranderingen zorgen er namelijk voor dat wanneer een noodsituatie ontstaan is het lichaam snel kan reageren door te vechten met een eventuele vijand of te vluchten wanneer deze vijand te sterk is. Deze reactie is er een van miljoenen jaren oud. Op deze manier moesten de voorouders van de mens in leven zien te blijven in een vijandige omgeving, waarin wilde dieren hun voortbestaan bedreigde. Ook nu is vaak een vijandige omgeving een van de voornaamste oorzaken van stress. Met dit verschil dat de wilde dieren vervangen zijn door mannen in maatpakken en de tegenstander de klok is geworden. Wanneer een mens moet presteren, hard moet werken, onder druk of anderszins, reageert het lichaam nog steeds op dezelfde manier: vechten of vluchten. Maar men kan niet vechten (dat is misdadig) en men kan niet vluchten (dat is laf of onbeleefd). De normale uitlaatkleppen zijn niet meer aanwezig en de stress is vrijwel permanent. Dit kan jaren goed lijken te gaan. Maar uiteindelijk is de koek op en een ziekte is het resultaat.

De ziekte ME (chronische vermoeidheid) ook wel postviraal syndroom geheten is vrijwel altijd een gevolg van stress. Het kan gekomen zijn door een verwaarloosde virusinfectie, gecombineerd met hard doorwerken of een andere oorzaak hebben, maar stress is altijd de achterliggende oorzaak.

In experimenten met proefdieren is gebleken dat elke stress (hitte, kou, honger, lawaai enz.) de behoefte doet toenemen aan vrijwel alle voedingsstoffen, maar vooral aan vitamine B5, choline, vitamine E, vitamine C en vitamine B-complex. Vooral vitamine C kon bescherming bieden tegen kou, maar slechts in hoeveelheden groter dan 5 gram. Er vonden op die manier veel minder stressgerelateerde veranderingen plaats dan zonder de bescherming van vitamine C.

Een aantal nog onbekende antistress factoren bevinden zich in groene groenten. Onderzoek duidt aan dat het voor een ziek persoon (en gezond) aan te bevelen is zoveel mogelijk groene groenten in de voeding te verwerken.

Ratten, wanneer onder stress, zoeken automatisch voedingsstoffen op die stress verminderen zoals zout en vitamine B5.

Het is een bekend feit dat dat hart- en vaatziekten meer voorkomen in Noord Europa dan in Zuid Europa. Vaak heet dit verschijnsel wel de Franse paradox. De Fransen eten veel vet, drinken en roken veel, maar toch hebben zij minder kans op hart- en vaatziekten dan noord-europeanen.

Er word gedacht dat dit komt door het feit dat er in rode wijn zogeheten bioflavonoiden zitten die er voor zorgen dat de slagaderwanden voldoende elastisch blijven. Waarschijnlijk is dit slechts een klein gedeelte van het hele verhaal. In het noorden van Europa is het het halve jaar te koud en te donker om vitaminerijke groenten en vruchten te kweken. Wie ooit in Zweden is geweest weet hoe duur deze voedingsmiddelen daar kunnen zijn. Waarschijnlijk is de slechte verkrijgbaarheid van veel groenten en vruchten (hoewel dat verbeterd is de laatste jaren) de belangrijkste reden van het feit dat professor Gey van de universiteit van Basel ontdekte dat de mensen in noord Europese landen minder vitaminen in het bloed hebben dan mensen uit zuid Europese landen. Tegelijkertijd hebben noord Europeanen de grootste kans op hart- en vaatziekten en zuid Europeanen de kleinste kans.

Hij heeft ook de inname van vitamine C, E en A gecontroleerd. Hieruit bleek dat een optimale inname van deze vitaminen een veel groter effect hadden op het afnemen van hart- en vaatziekten dan de verlaging van het cholesterolgehalte.

 [1] (Cross et. al.,Ann Intern Med 1987).

[2] Harman, Mutat Res, 1992).[i]

Vitamine A

Vitamine A kan veel wonderbaarlijke dingen doen waarvan nog slechts weinig mensen zich bewust zijnExtra vitamine A is een zeer krachtige stimulans van het immuun-systeem. Het vergroot de thymusk... weiterlesen

Vitamine C

VITAMINE C.‘Synthetische vitamine C is natuurlijke vitamine C, hetzelfde als vitamine C in sinaasappels en in ander voeds... weiterlesen

Bioflavonoiden

BIOFLAVONOIDEN. Bioflavanoiden zi... weiterlesen

Vitamine D

VITAMIN D ... weiterlesen

Vitamine E

VITAMINE E Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant voor het lichaam. Het beschermt het... weiterlesen

Liponzuur

Liponzuur ... weiterlesen