overgang

overgang

DE OVERGANG

Orthomoleculair benaderd

 

Definitie van menopauze

De menopauze is een fase in het leven van een vrouw, geen ziekte.  Tussen de 45-55 verminderen de eierstokken de productie van eitjes en stoppen uiteindelijk helemaal met het produceren van eitjes. Gelijktijdig worden er minder vrouwelijke hormonen aangemaakt. (oestrogeen en progesteron). Deze natuurlijke gebeurtenis markeert het einde van de vruchtbaarheid van de vrouw en het begin van een nieuwe, geheel andere fase in haar leven. Als er een jaar voorbij is gegaan zonder ongesteldheid wordt de menopauze als een feit gezien. Maar al daarvoor kunnen overgangsverschijnselen plaatsvinden. De verminderde oestrogeen productie veroorzaakt de kenmerkende klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsveranderingen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid en hartkloppingen. Iedere vrouw ervaart de menopauze anders. Maar er zijn wel wat overeenkomsten bij iedereen. Onregelmatige periodes en opvliegers komen het meest voor.

 

Introductie

Dit deel van de cursus zal behandelen de menopauze. De definitie van menopauze is..... Vaak kunnen opvliegers onder controle worden gebracht door de zg. HRT (hormoontherapie) oftewel oestrogeen vervangende therapie,  maar de prijs is een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en borstkanker.

Eerst wordt kort de HTR behandeld. Daarna zal worden ingegaan op de orthomoleculaire therapie. De orthomoleculaire therapie is de behandeling van klachten door het toedienen van vitaminen en mineralen in de vorm van voedingssupplementen.

 

-         In deel een zal worden behandeld de methode om de klachten in de menopauze onder controle te krijgen.

-         In deel twee wordt de risicobehandeling besproken van risico’s op de lange termijn.

-         In deel drie komt aan bod de vervroegde menopauze.

 

HRT(hormoonvervangende therapie)

 

Voordelen HRT

Risico’s HRT

 

 

DEEL EEN

 

HET ONDER CONTROLE KRIJGEN VAN DE SYMPTOMEN DMV ORTHOMOLECULAIRE BEHANDELING

 

De belangrijkste symptomen op een rijtje:

Opvliegers. Ze worden meestal gevolgd door zweten. Het kan enkele seconden duren of verschillende minuten

Moeite met slapen.

Vermoeidheid.

Humeur schommelingen.

Vaginale droogheid.

Pijnlijke seks.

Vergeetachtigheid en verward denken.

 

10-20% van alle vrouwen hebben symptomen die hun dagelijkse leven verstoren.

 

 

De behandeling.

 

Pas op:

Stop niet met de behandeling die door de dokter op dit moment gegeven wordt. Vertel het de dokter wanneer men begint met het innemen van supplementen.

 

Enkele maatregelen:

1. Lifestyle veranderingen

2. Regelmatige lichaamsoefening

3. Niet roken

4. Gezonde voeding

5. Verminderen van stress

 

Het bovenstaande is gewoon gezond verstand. Hieronder volgt de belangrijkste methode.

 

6. De orthomoleculaire behandeling met voedingssupplementen.

 

Voeding is een van de belangrijkste aspecten voor vrouwen tijdens en na de overgang. Wanneer de voeding goed is, inclusief de juiste voedingssupplementen, kunnen de symptomen van de overgang sterk afnemen en zelfs geheel verdwijnen.

Klachten als opvliegers, geïrriteerdheid, nachtelijke beenkrampen, nachtzweten en depressies hoeven niet voor te komen.

Deze klachten worden veroorzaakt door een gebrek aan bepaalde hormonen en het gebrek aan essentiële voedingsstoffen, zoals vele vitaminen, mineralen en sporenelementen.

 

Belangrijke stoffen om in te nemen bij overgangsklachten.

 

Vitamine E 500 IE per dag of meer.

Vitamine E stimuleert de productie van oestrogeen en help opvliegers te voorkomen. Vitamine E heeft een normaliserend effect op oestrogeen niveaus. Het vergroot de afgifte in vrouwen met een tekort en het verlaagt de afgifte in vrouwen met een teveel aan oestrogeen.

Oestrogeen therapie verhoogt bovendien de behoefte aan vitamine E.

Samen met vitamine C en calcium ingenomen verdwijnen de opvliegers heel vaak.

 

Vitamine C

3 gram per dag of meer.

Vitamine C is een belangrijke ontgifter. Het verjongt het gehele lichaam en is een stimulans voor de schildklier en de seks klieren. Innemen samen met vitamine E en calcium/magnesium.

 

Isoflavonen extracten

Isoflavonen zijn een familie van plantaardige stoffen. Sommige van deze stoffen hebben een lichte oestrogeen werking. Het zijn gewone voedingsstoffen die veel voorkomen in groente en fruit, maar vooral in soja en rode klaver. Die zijn een goede bron van isoflavonen maar een extract verhoogt de concentratie isoflavonen tot een werkzame hoeveelheid.

In enkele grote onderzoeken (HERS I/II en WHI) is gevonden dat isoflavonen de voordelen heeft, maar niet de nadelen, van hormoontherapie. Uit deze onderzoeken blijkt dat vrouwen in de overgang er goed aan zouden doen om isoflavonen onderdeel te maken van de behandeling van overgangsklachten. Overgangsklachten nemen hierdoor af.

 

L-Tryptofaan

L-Tryptofaan is vaak laag bij vrouwen in de menopauze. Dit kan de oorzaak zijn van slapeloosheid en een slecht humeur. Tryptofaan is de voorloper van serotonine en deze stof zorgt voor een goed humeur.

 

Calcium en Magnesium

Extra calcium en magnesium bevorderen de werking van de schildklier. Ze bevorderen de productie van enkele heel belangrijke hormonen. Bovendien voorkomt het de verergering van botontkalking (zie hieronder bij deel 3)

 

Vitamine D 400-800 IE per dag

Vitamine D verbetert de opname van calcium. De meeste vrouwen hebben een tekort aan vitamine D vooral wanneer ze niet vaak buiten komen.

 

NB:

Hormoontherapie kan een tekort veroorzaken van B-vitaminen vooral B2, B6, B12 en Biotin. Neem deze in wanneer men hormoontherapie krijgt, bij voorkeur in een krachtig multivitaminen preparaat.

 

SAMENVATTING

 

Aanbevolen standaard therapie:

Multivitaminen en mineralen formule

Vitamine C 3-6 gram per dag

Extra: Vitamine E 500 IE

Calcium en Magnesium formule met vitamine D

Formule bevattende fyto-estrogenen extract (Isoflavonen)

 

 

DEEL TWEE

 

HET BESCHERMEN VAN JEZELF TEGEN DE RISICO’S OP LANGE TERMIJN

 

Verminder de kans op osteoporose (botontkalking).

 

Sterke botten zijn van belang voor een goede houding, voor kracht en evenwicht. De kwaliteit van ons skelet hangt rechtstreeks samen met onze verschijning, de vitaliteit en het energie niveau. Hoe beter we bewegen hoe jeugdiger we er uit zien en zo voelt het ook. Lichaamsbeweging blijft langer mogelijk, tot op hoge leeftijd, zonder dat je je zich zorgen hoeft te maken over de botten.

 

Botontkalking te voorkomen

De helft van alle vrouwen tussen de 45 en 57 jaar vertoont echter een zekere graad van botontkalking. Het is een aandoening die de botten van het lichaam poreus en bros maakt. Botontkalking is toch totaal te voorkomen. Als je wacht tot er symptomen zijn is het vaak al te laat. Dat is niet nodig want door het nemen van enkele simpele voorzorgsmaatregelen zijn de meeste problemen te vermijden.

 

Oestrogeen daling

De daling van oestrogeen en het daaraan verbonden calcium verlies begint al lang voor de laatste periode. Het extra calciumverlies duurt daarna nog ongeveer 10 jaren. Vrouwen na de menopauze hebben vaak veel meer extra calcium en magnesium nodig dan jongere vrouwen. Dit komt doordat de voedingstoestand vele jaren suboptimaal is geweest. Om dit te compenseren zijn erg grote hoeveelheden vereist. Wees dus niet verbaasd als een orthomoleculair therapeut of arts heel veel calcium, magnesium en andere stoffen voorschrijft. Dit hoort er nu eenmaal bij.

 

Voeding en levensstijl

Botontkalking kan voorkomen worden, maar het kan ook worden teruggedraaid, wanneer de voeding en levensstijl heel erg goed worden. Inname van extra voedingssupplementen en het doen van gewichtsoefeningen zullen hierbij helpen. Ook wandelen is gunstig net als alle andere vormen van bewegen. Maar het oefenen met gewichten is het allerbeste, omdat dit de botten belast. Belaste botten zullen door compensatie meer bot aanmaken dan niet belaste botten.

 

Vitamine D

Inname van extra vitamine D zorgt voor een betre opname van calcium. Het heeft bovendien een gunstig effect op het zg parathyroid hormoon (een van de schildklierhormoen). Inname van vitamine \d houdt de afgifte van dit hormoon op een jeugdig niveau. Een te grote afgifte is geassocieerd met botontkalking.

Uit amerikaanss onderzoek blijkt dat dveel vrouwen post menopause te weinig calcium en vitamine D in  hun dieet hadden. Toevoeging zou dus een heleboel helpen om botontkalking in de toekomst te voorkomen.

 

Isoflavonen

Veel onafhankelijk onderzoek heft aangetoond dat inname van isoflavonen in bijvoorbeeld rode klaverextract of sojaextract de botten beschermt tegen afbraak op de lange termijn. De isoflavonen verhogen het calciumbehoud en de opname ervan. Dit resulteert in minder verlies van calcium via de urine.

De onderzoekers vonden ook dat deze isoflavonen de mineraal inhoud van het bot bevorderde alsmede de dichtheid van het bot, de kwaliteit en de kracht. Isoflavonen helpen de botten weer op te bouwen, dat wil dus zeggen dat ze het proces van botontkalking zelfs kunnen omkeren! 

 

Soja

Het is mogelijk om enkele soja producten op te nemen in het menu, maar ook inname van geconcentreerde isoflavonen in een extract blijft belangrijk. Soja kan voorkomen maar niet genezen. Enkele soja producten:

Tempé, soja melk, tofu burgers enz.

 

Vegetarisch

Het is van belang om zo vegetarisch mogelijk te eten. Vleeseters krijgen vaker last van botontkalking dan vegetariërs. De exacte reden is niet duidelijk, maar het kan komen doordat vegetariërs meer groenten en sojaproducten krijgen in de voeding. Vlees bevat bovendien dierlijk eiwit. Dit spoelt gemakkelijker calcium naar buiten via de urine.

 

Bewegen

Ook belangrijk is het om goede voeding te combineren met oefeningen. Vooral gewichtstraining, maar ook aerobic bewegen is werkzaam. Trappen lopen is ook een gewicht training! Je heft je eigen gewicht omhoog en daar gaat het om. Tuinieren is een goede oefening en ook het schoonmaken van het huis. Als het maar regelmatig gebeurt. Wandelen is aerobic + gewichtstraining. Wandelen versterkt de botten  en de spieren. 3 tot 4 keer per week wandelen is voldoende.

 

Toepassen

Dit zijn enkele heel eenvoudige maatregelen, maar de bedoeling is om ze ook toe te passen. Wanneer dat niet regelmatig gebeurt lijken ze nog zo eenvoudig, maar blijkbaar is het je er toe zetten te moeilijk.

 

 

Verminder de kans op hart en vaatziekten.

 

Choline and inositol and lecithin, taken as directed on the label (these substances aid in the removal of fat from the liver and bloodstream). Coenzyme Q10, 100 mg. per day, improves heart muscle oxygenation. Selenium, 300 mg. per day (a deficiency of selenium has been implicated in heart disease). Vitamin E capsules or liquid or emulsion, 200 IU per day, increase slowly to 800 IU per day for capsules or liquid, take as directed on the label for emulsion. Calcium, 1,500 mg. per day in divided doses, is important for maintaining proper heart rhythm and blood pressure. Magnesium chelate, 1,000 mg. per day in divided doses, is important for maintaining proper heart rhythm and blood pressure. Copper, 3 mg. per day

Vitamine C

De kans op hart- en vaatziekten neemt met meer dan de helft af door gebruik van vitamine C. Vitamin C en bioflavonoiden, 3,000-5,000 mg. Per dag houdt het bloed dun en voorkomt bloedklontertjes.Vitamine C verbeterde onmiddelijk de endotheelfunctie bij vrouwen inde menopause die een tekort aan oetrogeen hadden. De endotheelfunctie is van essentieel belang voor een geode bloeddoorstroming.

 

Vitamine E

 

Isoflavonen

Isoflavonen kunnen het cholesterolgehalte verlagen en vooral het ‘slechte’ LDL cholesterol.

De Amerikaanse FDA, de hoogste voedingsautoriteit van de Verenigde Staten, zegt dat soja producten bijdragen tot een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten.

 

Selenium

Selenium bleek het risico op hartziekten sterk te verminderen. Het vergroot tegelijkertijd de antioxidant capaciteit van vitamine E. Neem dus selenium en Vitamine E tegelijkertijd in. Dan zijn ze een zeer krachtige combinatie.

 

Antioxidanten

Vitamine C, E, selenium en andere voedingsstoffen zijn antioxidanten. Ze zorgen ervoor dat vetten in het bloed en de weefsels langer goed blijven. Dit levert bescherming op tegen hart en vaatziekten omdat de binnenkant van de bloedvaten minder snel beschadigt. Hier begint het allemaal met hart en vaatziekten.

 

 

 

Verminder de kans op borstkanker.

 

Selenium

 

Een belangrijk onderzoek van Dr. Larry Clark naar de effecten van selenium op kanker preventie leverde ongelooflijke resultaten op. Zijn onderzoek omvatte 1312 mannelijke deelnemers gedurende tien jaar. Hij vond dat 200 mcg selenium per dag de sterfte aan kanker met 50 procent deed dalen. Degenen die selenium kregen hadden 63% minder kans op prostaatkanker, 58 % minder rectum kanker en 46% minder longkanker. Selenium inname had meer effect op het verminderen van longkanker dan stoppen met roken! Ook voor vrouwen gelden vergelijkbare percentages, alleen gevonden in ander onderzoek. Zo neemt de kans op borstkanker af met 60% wanneer men meer dan 200 mcg selenium per dag binnen krijgt.

 

Isoflavonen

Plantaardige (fyto-) oestrogenen zijn gunstig gebleken bij de preventie van kanker. Een hierbij belangrijk isoflavon is genisteine (heeft een oestrogeen werking). Deze is volgens onderzoek werkzaam bij o.a. osteoporose, hart- en vaatziekten en menopauze klachten.

Uit meerdere onderzoeken blijkt ook de beschermende rol van isoflavonen tegen een aantal andere chronische aandoeningen zoals kanker. In een grote studie in Japan bleek de inname van isoflavonen geassocieerd te zijn met een verminderd risico op borstkanker.

 

SAMENVATTING:

 

Aanbevolen standaardtherapie:

Multivitaminen en mineralen formule

Vitamine C 3-6 gram per dag

Extra:

Vitamine E 500 IE

Selenium 200 mcg – 300 mcg per dag

Calcium en Magnesium formule met vitamine D

Formule bevattende een fyto-estrogenen extract (Isoflavonen)

 

 

 

DEEL DRIE

 

VERVROEGDE MENOPAUZE

 

SYYMPTOMEN

 

 

Referenties:

McCarty, Mark F. Ph.D. , Selenium Backgrounder, Selenium Forum WWW 1997;

Yun-Yu C. Selenium and Kesham Disease in Sichulam Province, China In: Selenium in Biology and Medicine, Van Nostrand Reinhold Co., NY 1987;

Shamburger R. J., Rudolph G. Protection Against Cocarcinogenesis by AntiOxidants, Expermentia 1965; The Chemopreventive Role of Selenium in Carcinogens, J. Am. Coll Toxicol, 1986 5:7-20;

Life Extension Update, Life Extension Magazine, Vol. 3, Issue:6, 1997; How Selenium Fights Disease, Life Extension Report, Vol. 15, No. 1, Jan., 1995:

Well, Andrew MD, Seeking News on Selenium, WWW. 1997.

 

J Clin Endocrinol Metab. 2004 Apr;89(4):1646-9.

Treating hot flashes in breast cancer survivors: a review of alternative treatments to hormone replacement therapy.
Graf MC, Geller PA.

Int J Clin Pharmacol Ther. 2003 Dec;41(12):587-92. Int J Clin Pharmacol Ther. 2003 Dec;41(12):587-92.

Vitamin E and its effect on arterial stiffness in postmenopausal women--a randomized controlled trial.
Rasool AH, Rehman A, Wan Yusuf WN, Rahman AR.
 

Cancer Causes Control. 2003 Oct;14(8):695-704.

Intake of vitamins A, C, and E from diet and supplements and breast cancer in postmenopausal women.
Nissen SB, Tjonneland A, Stripp C, Olsen A, Christensen J, Overvad K, Dragsted LO, Thomsen B.

Med Clin North Am. 2003 Sep;87(5):1091-113, x.

Alternatives to estrogen.
Fitzpatrick LA.
 

Climacteric. 2003 Sep;6(3):238-47.

Vitamin C improves endothelial function in healthy estrogen-deficient postmenopausal women.
McSorley PT, Young IS, Bell PM, Fee JP, McCance DR.