goed slapen

slapen

GOED SLAPEN

 

Slaapproblemen zijn van alle tijden, maar tegenwoordig een nog veel groter probleem dan vroeger. In de 19e eeuw sliep men gemiddeld 9 – 10 uur per nacht. Tegenwoordig is dat minder dan 7,5 uur per nacht. Veel mensen halen zelfs dat niet eens en omdat er veel afleiding is van televisie en avondjes uit is bovendien de slaap onrustiger.

Met de kippen op stok is tegenwoordig geen optie meer, dus er moet iets op verzonnen worden. We weten nu wel hoe slaap wordt teweeggebracht. Als het donker wordt produceert een klier in de hersenen de stof melatonine. Hierdoor wordt men slaperig en gaat men geeuwen. Als we willen slapen terwijl het nog licht is gaat dit veel moeilijker, omdat de productie van melatonine stil ligt als het licht is.

Voor een goede slaap is alles wat de productie van melatonine en andere slaapopwekkende stoffen (neurotransmitters) op gang kan brengen van belang (zie onderstaande tips). Het is ook van belang om niets te doen wat deze productie kan verstoren, zoals druk bezig zijn ’s avonds laat of koffie drinken voor het slapen gaan.

Een middagdutje (siësta) kan een nachtelijk slaaptekort compenseren. Belangrijk is wel dat dit middagdutje niet langer mag duren dan 45 minuten, anders verstoort het de nachtelijke slaap. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die een middagdutje houden hierna veel beter presteren dan mensen die dit niet doen.

Bij het ouder worden slapen mensen minder lang en ook minder effectief. De productie van melatonine en andere stoffen in de hersenen neemt af met het ouder worden. Dit hoeft niet perse altijd een probleem op te leveren. Men kan met een goede slaaproutine en met behulp van onderstaande tips de grootste slaapproblemen voorkomen.

 

 

TIPS OM GOED TE SLAPEN

 

-         Het warme glas melk voor het slapen gaan is nog altijd een goed idee. Melk bevat kalk. Dit is een kalmerende stof.

-         Doe een uur voor bedtijd niets inspannends meer. Adrenaline zorgt ervoor dat je moeilijk kunt inslapen. Bereidt je voor op het slapen gaan. Dit is bovendien prettig om te doen.

-         Neem een warme douche voor het slapen gaan. De bloedsomloop verbetert en dit bevordert het inslapen.

-         Zorg ervoor dat de gordijnen geen licht doorlaten. Als de zonlicht ’s ochtends in de ogen schijnt wordt je vooral in de zomer te vroeg wakker omdat de melatonine productie hierdoor afneemt.

-         Maak de slaapkamer zoveel mogelijk geluiddicht. Zelfs als je niet snel wakker wordt van geluiden van bijvoorbeeld de buren kan het toch het slaapritme verstoren. Is dit niet mogelijk dan kunnen oordopjes soms helpen.

-         Het beste is het om op de rechterzijde in te slapen. Met de benen iets gebogen (foetushouding). Op de rug slapen bevordert het snurken.

-         Stop met eten 3 uur voor het slapen gaan. Een volle maag vermindert de slaapefficiëntie.

-         Alcoholgebruik verstoort de slaap. Het inslapen lukt wel maar het doorslapen niet.