Faq

Frequently Asked Questions

Ik leef en eet toch gezond?

Vaak zeggen mensen dat ze toch gezond leven en daarom geen extra vitaminen nodig hebben. Het gaat hierbij om het woordje ‘gezond’. Iemand die een normale gezondheid wil met alle klachten die daarbij horen hoeft zeker geen vitaminen extra te slikken. Maar ik geloof niet dat veel mensen echt de gezondheidsklachten willen hebben ‘die bij de leeftijd horen’. 10-15 jaar kwakkelen op het einde van iemands leven wil niemand. De gunstige effecten van vitaminen voor de gezondheid zijn tot in details onderzocht. Normale gezondheid bestaat uit het hebben van de zelfde ziekten als de buren.

Vitaminen werken niet.

Vitaminen en mineralen zijn zeer werkzaam. Onderzoek na onderzoek heeft dit bewezen. Meestal moet men eerst een paar weken experimenteren met vitaminen om de werking te ervaren. De nieuwe voedingswetenschap is gebaseerd op strenge wetenschap.

Je plast vitaminen toch zo weer uit.

Dat is maar goed ook. Daarom zijn vitaminen zo veilig in het gebruik. Toch hebben de vitaminen en mineralen in die paar uur hun goede werk gedaan. Elke voedingsstof dient dagelijks te worden aangevuld. Men dient bijvoorbeeld dagelijks te eten. Dit wordt weer dagelijks uitgescheiden net als vitaminen en mineralen. Ze maken deel uit van de stofwisselingsprocessen.

Teveel vitaminen zijn gevaarlijk.

Vitaminen zijn vele malen veiliger dan de veiligste aspirine. Zie boven in het giftigheidstaatje.

Waarom zitten vitaminen niet in het ziekenfonds?

Omdat het middelen zijn ter preventie. De huidige gezondheidszorg heeft niets over voor preventie. Enkele particuliere verzekeringen beginnen al wel korting te geven wanneer men vitaminen slikt.

Vitaminen werken verslavend.

Dat is niet zo. Houd je op met vitaminen in te nemen dan kom je vanzelf weer op je oude niveau terecht. Dat is meestal een lager niveau dan tijdens de periode van vitaminegebruik. Dit heeft sommigen doen denken dat het dus wel een verslaving moest zijn. Onzin dus.

Kun je teveel vitaminen innemen?

Je kunt van alles teveel nemen, zelfs van water. Maar met vitaminen is het alleen zeer veel moeilijker. Het is nog nooit iemand gelukt zelfmoord te plegen met vitaminen. Het lukt domweg niet.

Mijn dokter zegt dat het onzin is.

De dokter is geen vitaminedeskundige. Er wordt geen les in gegeven tijdens de opleiding. De echte deskundigen (biochemici bijvoorbeeld) nemen tegenwoordig allemaal extra vitaminen en mineralen in.

Het is allemaal  kwakzalverij.

Het staat iedereen vrij om te geloven wat hij of zij wil. Wetenschappelijk onderzoek is echter bedoeld om het bijgeloof uit te bannen. Lees de duizenden verslagen over vitaminen en mineralen en hun effecten en men hoeft niet meer te geloven, maar weet het zeker.

Er is niet genoeg wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Dit is lariekoek. Het komt alleen weinig in de publiciteit. De afgelopen jaren zijn duizenden en nog eens duizenden onderzoeken gedaan naar vitaminen en mineralen en vrijwel allemaal met gunstig resultaat. Onderdeel van dit onderzoeksgebied is bijvoorbeeld de kennis dat veel groente en fruit eten gezond is. Dit is nu algemeen aanvaard. Hetzelfde is gebeurd met foliumzuur voor zwangere vrouwen en vitamine B12 injecties voor ouderen. Langzamerhand zal elke vitamine een positief onderdeel van de algemene kennis worden. Het gebrek aan onderzoek van vele nieuw op de markt gezette medicijnen baart ons juist wel zorgen.