astma

ASTMA

 

Astma is een aandoening die in aanvallen verloopt. Hevige ademnood treedt dan op als gevolg van een soort  ‘spierkramp’ in de longen. Vaak gaat men hoesten, produceert een piepend geluid en heeft men het benauwd.

 

VERSCHILLENDE OORZAKEN

Astma aanvallen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals een allergie, milieuvervuiling, chronische infecties (bronchitis), maar ook emotionele problemen. Zo kan een aanval veroorzaakt worden door een bepaalde voedingsstof waar men allergisch voor is, maar ook emoties kunnen een aanval veroorzaken.

Ongeveer de helft van de astmalijders heeft deze ziekte in ernstige mate. Hierdoor wordt het dagelijkse leven sterk beperkt. Alles wat kan helpen om de ziekte draaglijker te maken is dan welkom. Een wondermiddel bestaat niet, maar uit wetenschappelijk onderzoek komen een paar mogelijkheden naar voren waarmee de astmapatiënt zichzelf kan helpen. Goede voeding en extra vitaminen en mineralen behoren tot de belangrijkste mogelijkheden.

 

ALLERGIE

Als iemand allergisch is voor bepaalde soorten voedsel is het van groot belang om die bepaalde voedingsstoffen op te sporen. Dit kan men doen met een zg. eliminatie dieet. Dit gebeurt onder begeleiding van een diëtiste en is een langdurig proces.

 

KOFFIE

Bij acute aanvallen kan koffie de aanval stoppen. Koffie is net zo effectief als een veel gebruikte bronchiën verwijder (theophylline). Gebruik koffie alleen bij aanvallen.

 

VITAMINEN C, B6, B3, B12

Onderzoek laat zien dat sommige mensen met astma een tekort vertonen aan vitamine C, vitamine B6 en vitamine B3. Dagelijkse inname van deze vitaminen is eenvoudig te doen en kan veel leed voorkomen.

Ook vitamine B12 is een effectief middel gebleken bij het behandelen van astma.

 

MAGNESIUM EN CALCIUM

In een onderzoek verbeterde magnesiuminname de ademfunctie van astma patiënten.

Andere onderzoeken laten zien dat calcium en magnesium samen ingenomen de

Spieren in de longen kan ontspannen en de aanval verminderen.

 

HISTAMINE

Astma patiënten moeten voorzichtig zijn met zout, omdat het de histamine reactie verergert. Histamine is de stof die voor de symptomen verantwoordelijk is tijdens een aanval. Het veroorzaakt benauwdheid en rood worden.

 

VITAMINE C

Vitamine C maakt histamine onschadelijk. Histamine is een stof die vrijkomt bij ontstekingen. De ademnood van de astmapatiënt kan o.a. veroorzaakt worden door ontstekingen als gevolg van allergische reacties. Vitamine C verbetert het immuunsysteem zodat allergische reacties sterk verminderen. Vitamine C is bovendien een ontstekingsremmer. Ook hooikoortspatiënten zullen baat vinden bij vitamine C wanneer het in grammen wordt ingenomen.

 

STRESS

Stress kan ook astma-aanvallen veroorzaken. Calcium en magnesium zijn goede antistress stoffen. Het is een goed idee, voor iedere astmapatiënt, om ook deze stoffen dagelijks extra in te nemen.