Antioxidanten

DE KRACHT VAN ANTIOXIDANTEN

Er wordt in reclame vaak gewag gemaakt van antioxidanten, maar wat zijn het eigenlijk?

Het zit zo: het lichaam verbrandt (letterlijk), gedurende de eigen stofwisseling, de voedingsstoffen die het opneemt. Hierbij worden bepaalde ‘vonkjes’ geproduceerd, de zogenaamde vrije radicalen. Deze reageren zeer snel met essentiële bouwstenen waar het lichaam niet zonder kan. Als het lichaam hiertegen geen beschermingsmechanismen bezat dan zouden we, als gevolg van deze ‘vonken’, binnen zeer korte tijd opbranden als een kaars.

Het lichaam heeft gelukkig wel beschermingsmechanismen. Deze zijn echter afhankelijk van een gezonde voeding. In de voeding, maar vooral in fruit en groente, bevinden zich antioxidanten. Veel vitaminen bijvoorbeeld zijn antioxidanten. Vitamine C en bètacaroteen (pro-vitamine A) zijn hiervan de bekendste. Maar ook de sporenelementen zink en koper zijn belangrijk. Zij worden ingebouwd in belangrijke antioxidant enzymen. Vitamine E en selenium vormen zelfs de ruggengraat van een van de belangrijkste antioxidant systemen in het lichaam. Liponzuur is een recent ontdekte vitamineachtige stof en eveneens een zeer krachtige antioxidant.

Zonder een voldoende toevoer van deze voedingsstoffen functioneren de antioxidant systemen niet optimaal en een versnelde veroudering (verbranding) is het resultaat. Om dit te voorkomen is het belangrijk om zoveel mogelijk antioxidanten uit de voeding op te nemen. Een belangrijke en zeer effectieve methode die de wetenschap hiervoor heeft uitgedacht, is de inname van extra vitaminen en mineralen in capsulevorm. Dan is men verzekerd van een zo optimaal mogelijke bescherming tegen de ‘vonken van veroudering’.