afvallen

AFVALLEN

 

Het kwam vroeger in vorige eeuwen zelden voor dat iemand te dik was. Overgewicht was alleen weggelegd voor de rijken. Koning Hendrik de Achtste uit het 16e eeuwse Engeland had overgewicht, zijn onderdanen niet. Maar in de 20e eeuw is het probleem van overgewicht heel groot geworden. De daarbij komende problemen zijn nog nooit eerder voorgekomen. Ook hoe men weer afvalt is een probleem alleen bekend in westerse en rijke landen.

 

Er zijn verschillende oorzaken voor overgewicht. Erfelijke aanleg is er een van, teveel eten is een andere en het setpunt van de lipostaat is er ook een (de lipostaat is een mechanisme in het lichaam wat de vetopslag controleert, net als een thermostaat bij een centrale verwarming).

Erfelijkheid is niet doorslaggevend, anders waren vroeger net zo veel mensen te zwaar als nu.

Teveel eten is wel een belangrijke oorzaak, maar die factor is makkelijk manipuleerbaar.

Het setpunt van de lipostaat betekent: met minder eten kom je een grens tegen waar voorbij minder eten niet meer helpt zonder dat het lichaam in opstand komt.

Dit mechanisme is de oorzaak van het jojo effect: minder eten en toch niet afvallen, meer eten en heel snel weer boven het vroegere gewicht zitten.

 

De speelruimte van de lipostaat3 is ongeveer 10%. Dat betekent dat als men bijvoorbeeld 80 kilo weegt, men 8 kilo kwijt kan raken zonder dat het lichaam hier tegen in opstand komt. Val je meer af dan die 8 kilo dan gaat het lichaam over op de spaarstand. Het probeert dan zoveel mogelijk vet op te slaan en zo min mogelijk vet te verliezen. Dit moet ten allen tijde vermeden worden wil men afvallen.

 

BMI

Deze afkorting staat voor Body Mass Index. Een BMI tussen 20 en 25 is goed. Boven de 25 begint overgewicht. Boven de 30 begint ziekelijk overgewicht. Een BMI van 20 is ideaal.

Het is eenvoudig om uit te rekenen: het gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat.

Bijvoorbeeld iemand van 1 meter 80 die 80 kilo weegt:

1,80 meter maal 1,80 meter = 3,24.

Het lichaamsgewicht is 80 kilo.

80 : 3,24 = 24,69. Dit is nog net binnen de grens.

 

Enkele tips om heel eenvoudig 10% af te kunnen vallen:

-         Overgewicht begint in de supermarkt. Koop geen lekkere dingen in de winkel, wantje kunt er thuis toch niet vanaf blijven.

-         Eet drie keer per dag en neem geen tussendoortjes (fruit mag natuurlijk wel).

-         Eet vetarm.

-         Eet heel veel groente. Schaf een sapcentrifuge aan. Hierdoor is het gemakkelijk om veel groente en fruit binnen te krijgen.

-         Drink geen alcohol. Alcohol gebruik hindert een mechanisme dat vet verbrandt.

-         Beweeg een half uur per dag, wandelen is het beste, fietsen is ook goed.

-         Controleer elke dag je succes en feliciteer jezelf met elke gram die je afvalt. (positieve feedback).

-         Stel jezelf voor als slank. Hoe zou je je voelen? Wat zou je doen? Wat zou je ervaren?

-         Doe minstens een half uur over een maaltijd. Na 20 minuten pas weet je lichaam dat je aan het eten bent.

-         Eet 10% minder dan je gewend bent. Dat merk je niet.

-         Eet nooit tot je verzadigd bent. Stop met eten als er nog wat bij kan.

-         Drink veel water. Als je ’s nachts een hongergevoel krijgt drink dan liever twee glazen water dan naar de koelkast te stappen. Dan verdwijnt het hongergevoel.

 

Elk van deze tips levert een groot voordeel op. Niet iedere tip hoeft meteen te worden opgevolgd. Stel niet te hoge eisen aan jezelf.

 

VOEDINGSSUPPLEMENTEN OM AF TE VALLEN

Er bestaan enkele voedingsstoffen die zeer behulpzaam kunnen zijn bij het afvallen.

Het is een biochemisch feit dat er twee wegen bestaan in het verwerken van calorieën: de ene weg leidt naar de productie van energie; de andere naar de opslag van vet. Nu is de vraag waarom de bewuste calorie soms naar links gaat, de energieproducerende kant, en waarom dezelfde calorie soms naar rechts gaat, de vetopslag kant. Verschillende stoffen helpen om de calorieën de energieproducerende kant op te sturen.

 

COENZYM Q10

Uit een Belgisch onderzoek bleek dat personen die teveel wegen, gemiddeld genomen een tekort hebben aan de voedingsstof coenzym Q10. Wanneer aan deze personen Q10 werd gegeven terwijl zij op dieet waren viel iedereen af, maar de groep die de grootste hoeveelheid Q10 kreeg toegediend viel het meeste af. De leider van het onderzoek, de Belgische dokter Van Gaal, zegt dat er vanuit kan worden gegaan dat bij te dikke personen de helft een tekort heeft aan coenzym Q10. Dit betekent dat degene die wil afvallen dit veel sneller en gemakkelijker zal doen wanneer deze tegelijkertijd Q10 innemen.[1]

CoenzymQ10 is essentieel voor de energie productie in bijna alle levende organismen. Het is eigenlijk een vitamine die de energiestofwisseling in het lichaam mogelijk maakt. Het speelt ook een cruciale rol bij de celdeling. De positieve effecten van Q10 zijn uitgebreid onderzocht in wetenschappelijke onderzoeken.

L-CARNITINE

Van Carnitine is gebleken dat de belangrijkste functie ervan is om het lichaam te helpen vet te verbranden. Bij proefdieren daalde het vetpercentage van 23% naar 19% en 14%, naar gelang meer Carnitine werd toegediend. Het spreekt dan voor zich dat Carnitine ook bij mensen het afvallen zal ondersteunen.[2]

 

 

 

MULTIVITAMINEN

Iemand op een dieet heeft als geen ander een multivitaminen en mineralen capsule nodig. Wanneer de hoeveelheid calorieën daalt, daalt ook de inname van vitaminen en mineralen. Een aanvulling kan dit probleem ondervangen. Het is bovendien gebleken dat deze maatregel het afvallen kan versnellen, onder andere vanwege de B vitaminen die zich in een goed multi preparaat bevinden.

 

CHROOM

Chroom in de vorm van picolinaat komt nauwelijks voor in de voeding. Het is nodig voor een optimale stofwisseling en ook een betere vet stofwisseling en suiker stofwisseling.

Bij diabetici kan het de insuline hoeveelheid die nodig is verlagen. Het verhoogt namelijk de gevoeligheid voor insuline zodat soms minder nodig is.


ALFA LIPONZUUR 

Dit is een krachtige antioxidant. Bovendien speelt het een belangrijke rol bij de omzetting van voedsel en zuurstof in energie.


 


1 J.G. Defares, U kunt langer blijven leven!, Strengholt Naarden, 1997

[1] Bliznakov, E.G. en G. Hunt. The miracle nutrient coenzyme Q10. New York, Bantam, 1987.

[2] Leibovitz, B. Carnitine, the Vitamin Bt phenomenon, New York, Dell, 1984.